Framme i Cooper Pedy. Staden omnämns ibland som "Världens opal huvudstad. Trakten runt Coober Pedy är nära nog obefolkad med mindre än två invånare per kvadratkilometer. Coober Pedy has over 70 opal fields and is the largest opal mining area in the world. Here are several motels offering underground accommodation, ranging from a few rooms to the entire motel being a dug-out.
Vi sover över en natt här. Inte så sköna sängar och ganska kallt och fuktiga rum. Onsdag den 21/10 och vi får en rundtur i gruvorna och vi får prova att finna opal. Vi bilar sedan vidare till Glendambo och sover en natt här. Torsdag den 22/10 bilar vi vidare i "South Australia" och mot Barossa Valley.
Vi sover en natt på "Nuriootpa Centennial Park" och fredag den 23/10 bilar vi genom Barossa Valley och vidare mot Adelaide. Innan vi kommer fram till staden Adelaide besöker vi denna vingård: "Chaleau Yaldara" och får provsmaka deras viner. Till Adelaide sedan. Lördag den 24/10 är vi ett litet gäng som lämnar Adelaide och bilar vidare till Melbourne där denna första resa slutar. Bilden på oss alla fick vi sedan.
Sent den 24 oktober flyger jag från Melbourne till Brisbane och övernattar på Gazebo hotel. Här börjar min andra tur runt Australien. Söndag den 25 oktober börjar vår resa till "Big Pineapple plantation" där vi får åka med ett litet tåg och se odling av annans.
Vi fortsätter sedan med bussen att åka längst med kusten från Brisbane upp till Hervey Bay. Måndag den 26 oktober tar vi en färja ut till Fraser Island från Hervey Bay. På Fraser Island får vi åka en fyrhjuldriven buss runt ön. Fraserön är den största sandön i världen. Ön ligger utanför Australiens östkust omkring 200 km norr om Brisbane.
Öns högsta punkt ligger 260 m ö.h, Dingor är vanliga på ön. Dessa djur är bland de sista renrasiga dingona, så hundar är inte tillåtna på ön Med Cooloola, bildar ön regionen Great Sandy, som sträcker sig 175 km från norr till söder och varierar i bredd upp till 25 km. Européernas ankomst till området var en total katastrof för Butchullafolket och numer finns det inga aboriginska stammar som bor på Fraserön.
Vi besöker Wanggolba Creek som är en färskvatten bäck på ön. Wanggolba Creek Vi fortsätter med bussen via Gladstone, Rockhampton och vidare upp till Mackay där vi bor på detta fina hotel.
Det är ganska skönt att bo på hotell med spol toalett samt dusch emellan allt tältande i bushen. Här hade dom två delfiner som simmade i en mindre bassäng. Synd om delfinerna men säkert attraktivt för turisterna. Staden ligger vid Pioneerflodens mynning med drygt 74 000 invånare. Producerar mer 1/3 av Australiens socker.
Onsdag den 28 oktober tar vi en båttur med "FantaSea" ut till Long Island. Ön är 9 km lång och som bredas 400 m. Största delen av ön är nationalpark med tropisk regnskog och 20 km av terrängstigar och bara 150 m från stranden finns korallrev att snorkla. Torsdag den 29 oktober var en ledig dag så jag åker till denna djurpark på Hamilton Island.
Benämningen koala kommer från den australiska ursprungsbefolkningens språk och betyder "djuret som aldrig dricker". Kakaduor skiljer sig något från övriga papegojor genom att inte vara utpräglade vegetarianer utan äter även insekter och insektslarver. Kakaduorna skiljer sig från andra papegojor genom sin upprätta fjäderkam på huvudet och är i allmänhet, större än äkta papegojor.
Regnbågslorikitär en fågel i familjen asiatiska och australiska papegojor. Jag bor några dagar på Hamilton Island. Njuter av sandstranden och dom vackra palmerna.
Fredag den 30 oktober och vi åker tillbaka till fastlandet och via Townsville åker vi ut till nästa ö som är Magnetic Island. Här besöker vi denna koala park. Den har tidigare kallats pungbjörn och koalabjörn vilket är missvisande eftersom den saknar släktskap med björnar..
Koala är ett australiensiskt trädlevande pungdjur och den enda nu levande arten i familjen Phascolarctidae. Den typiska vikten är 12 kg för hanar och 8,5 kg för honorna men det finns avsevärda skillnader mellan individer i ett visst område. Koalorna lever ensamma och är vanligtvis tystlåtna. Koalor äter nästan enbart blad av olika arter av eukalyptusträd.
Vi åker tillbaka till fastlandet och från Townsville bilar vi upp mot Cairns men stannar först till på Mission Beach. Här fannas dessa djur: Pungräv. Pungräv är ett pungdjur och är ett nattaktivt djur som kan påträffas både i trädbevuxna förorter och i öppna skogar. Pungräven kan bära på farliga sjukdomar som tuberkulos för nötkreatur. Dräktighetstiden är bara 16 till 18 dagar&honan får bara en unge i taget.
Söndag den 1 november och vi tar båt ut till Dunk Island. Dunk Island is Australia’s most spectacular and breathtaking tropical rainforest island. More than half the island is declared National Park. Här finns möjligheten att vandra genom regnskogen och sedan ta en drink på stranden.
Vi åker tillbaka till fastlandet och vidare till "Mungalli falls". Måndag den 2 november fortsätter vi mot Cairns. Vi stannar till vid Millaa Millaa Falls.
Millaa Millaa Falls is a heritage-listed plunge waterfall at Theresa Creek Road. The falls are 18.3 m high with a pool suitable for swimming at their base. Vi åker sedan vidare mot Cairns. Först gör vi ett stop på "Woodleighe Cattle Station". Här föder man upp hästar och kor men i år är torkan stor och djuren ser ganska magra ut.
Hela gänget bjuds på grillad kött med tilltugg.
Efter lunch sätter vi oss i bussen igen och åker till Lake Barrine där vi får se Pelecanus conspicillatus. Brush-turkey Pacific Black Duck
Tisdag den 3 november åker vi från Cairns till Kuranda med tåget. "The Kuranda Scenic Railway" går från Cairns över Great Dividing Range och till staden Kuranda i Atherton Tableland. Tåget för turister slingrar sig upp genom Macalister Range på Cairns-till-Kuranda tåglinje som används endast för turister nu förtiden.