The railway is 37 km in length and it takes about one hour and 55 minutes to climb one way.... ...including the stop off at the falls. Framme i Kuranda bjuds vi på teater med dans och sång. Barnen är också med och uppträder.
Efter föreställningen bjuds vi på lunch. I en grop med het kol lägger man korgen med all mat i och täcker sedan över gropen med bananblad. I korgen blandas kött, kyckling och olika grönsaker. Vissa saker lindas in i blöta bananblad för att inte bli överstekta. Det dukas upp till fest.
På eftermiddagen åker vi till "Curtain Fig Tree" som kommer från arten Fichus virens. The curtain effect results from one tree leaning against another tree on a 45-degree angle. Vi åker sedan vidare till nästa anhalt och tar en båttur genom regnskogen.
Onsdag den 4 nov åker jag ut till Stora barriärrevet som är världens största system av korallrev. Det består av ca. 2 900 individuella rev och 900 öar. Stora barriärrevet sträcker sig cirka 2 600 km och täcker en yta på cirka 344 400 kvadratkilometer Stora barriärrevet är den största strukturen som byggts av levande organismer och kan ses från rymden
Det Stora barriärrevet försörjer en mångfald av liv, däribland många sårbara eller utrotningshotade arter, av vilka vissa kan vara endemiska i revet. Sex arter av havssköldpaddor kommer till revet för att föröka sig: grön havssköldpadda, havslädersköldpadda, karettsköldpadda samt oäkta. Trettio arter av valar, delfiner, och tumlare har registrerats i Stora barriärrevet, bland annat dvärg vikval, deltadelfin, och knölval.
På havssidan är det betydligt djupare och mer utsatt för nedbrytning av vågor och stormar. Men också tillväxten av koraller är större här. I det stora barriärrevet lever ca.25 olika hajarter. Ca;1 625 fiskartert,5 000 arter av blötdjur,sjutton arter av havsorm och det finns 215 arter av fåglar.
Torsdag den 5 november åker vi till "Flecker Botanic Garden". Byggdes år1886 till1960. It is now known as Cairns Botanic Gardens. It was added to the Queensland Heritage Register on 2 February 2007.
Här avslutar jag denna etapp och säger adjö till denna grupp. Jag tackar Jenny som var resans värdinna och Tom som var vår chaufför. Jag vilar upp mig några dagar i Cairns för att sedan måndag den 8 november börja på min nästa etapp, från Cairns upp till Cape York.
Vi är nu en liten grupp som åker i denna fyrhjulsdrivna mini buss. Allt skall få plats i denna lilla buss. Kylskåp med färskvara för 10 dagar. Köks utrustning för att kunna laga mat ovanför elden, alla måltider.
På taket sov chauffören och värdinnan så där låg deras tält samt bagage. Våra tält, sovunderlägg samt bagage fick plats i ett litet förråd bak i bussen. Hårda säten men stora fönster. Ett reservdäck.
Grönsakerna håller sig färska och vi får god mat. Vår kokerska och guide heter Cheryl. Vår chaufför heter Joel.
Från Cairns beger vi oss in i Cape Tribulation Park. Vi äter lunch vid Golkee och tar en promenad längst sandstranden. Cape Tribulation is a headland and locality in the Shire of Douglas in northern Queensland. Cape Tribulation had a population of 330. Mangrove is a shrub or small tree that grows in coastal saline or brackish water.
The Monitor lizards are large lizards in the genus Varanus. Monitor lizards have long necks, powerful tails and claws, and well-developed limbs The lizards became known as "goannas" in Australia.
Vid vårat första camping "Homerule Rainforest" finns chansen att få rida. Det är klart att jag tar vara på den chansen. Tisdag den 9 november beger vi oss vidare till Cooktown.
Captain James Cook Commander, H.M.B. “Endeavour” which was beached and repaired near this site 17 June – 4 August, 1770 Cooktown had a population of 2,631. Vi slår läger i Endeavour Falls och passar på att bada och tvätta av allt damm. Lite läskigt är det att hoppa i eftersom krokodiler finns överallt.
Cheryl lagar middag under tiden som vi slappar i vattnet. Onsdag den 10 novmber och vi bilar vidare genom Lakefield National Park. Vägarna varierar i kvalitet.
Eftersom det är varmt och extremt många timmar i bussen så stannar vi lite då och då för att kunna sträcka på benen. Vår första camping ute i bushen vid Coen River. Även här kunde vi ta oss ett dopp och hoppas att inga krokodiler gömmer sig på botten av älven.
Torsdag den11 november och vi bilar genom "Rokeby Nat.Park och vidare till Weipa. Vi slår läger i Weipa och Fredag den 12 november fortsätter vi vidare mot Bertie Creek. Vi slår läger vid Bertie Creek. Denna natt är så varm att jag väljer att inte slå upp mitt tält. Insekter, ormar och andra djur orkar jag inte oroa mig över.
Lördag den 13 november, Vi tar en morgon promenad i Bertie Creek medans bussen åker efter oss. Krokodiler kan faktiskt lura i bäcken men vattnet är varmt och det är skönt att få ta en promenad.
Dags att kliva på bussen igen för att åka vidare. "Aboriginal Island Community of Bamaga" is 1 of 5 communities that collectively form the Northern Peninsula Area at the tip of Cape York. Vi tar en färja över The Jardine River who is the largest river of the Cape York Peninsula.
Terräng bussen tar sig fram överallt, även där vägar saknas. Ibland stannar vi för att samla ved för att kunna göra upp en brasa till matlagningen. Alla hjälps åt och veden läggs på taket. Tillslut kommer vi fram till nordligaste punkten i Australien. Jag sover här och dom andra tältar.