Cape York Peninsula är en halvö i norra Queensland vars norra udde är det Australiska fastlandets nordligaste punkt&tillhör världens yttersta platser. Halvön mellan Korallhavet och Carpentariaviken, söder om Torres sund, är ett av jordens sista stora oförstörda vildmarksområden. Den är mycket glest befolkad, cirka 18 000 personer, varav 60 % är aboriginer och torressundöbor.
Vi firar med champagne och ser på den vackra solnedgången. För att nå hit måste man ha tillträde eftersom området tillhör Aboriginer och Torressundöbor. Söndag den 14 november tar vi en promenad på den vita och lena sanden. Jag hittar en kokosnöt.
Jag hittar en död fisk. Naturligtvis vill Sophie pilla på den men tydligen är den giftig så jag låter bli att röra den. Vi tar med kokosnötterna som vi hittar på vår promenad. Dags att försöka öppna dom men: "pappa jag kan inte få upp min kokosnöt..."
Skam den som ger sig. Tillslut får vi upp vår kokosnöt. Färskare kokos kan vi inte få. Gott, gott, gott. Måndag den 15 november tar vi en dagstur till Thursday Island.
Thursday Island eller Waiben, är Torressundöarnas administrativa och kommersiella centrum. Ön ligger 39 km norr om Cape York-halvön och har en area på ca.3 km² och ca,3 500 invånare. Ön har tropiskt klimat med en genomsnittlig daglig temperatur av 29 grader.
På kvällen kommer denna fågel och hälsar på oss. Papuan Frogmouth som bara lever på Cape York. On average these birds are about 53 cm It hunts for large insects.On occasion, it also takes small reptiles, amphibians, or birds. It has a bulbous bill, red eye, cream eyebrow, long tail and dark wings.
När jag skall vandra hem från deras camp till min lodge så håller jag på att trampa på denna orm. Jag tror inte att den är giftig så jag vågar fota den i nära kontakt. En annan orm har ömsat skinn.
Tisdagen den 16 november blir en lugn sista dag på Cape York. En promenad längst med sandstranden och njuter av vattnet, palmerna och värmen. När det är ebb så syns mangoviträdens rötter tydligt. Det är en helt underbar natur.
Dom flesta deltagarna kommer från Australien eller New Zeeland och blandad ålder. Vi tar en gruppbild för jag skall flyga tillbaka till Cairns medans resten av gruppen bilar tillbaka till Cairns. Jag har varit på resande fot i Australien sedan den 18 sep så jag stannar i Carirns från den 16-21 november och tar det bara lugnt.
Jag passar på att sova, sola, bada och äter bara en liten fruktskål per dag. Cairns är en stad vid Stillahavskusten i norra delen av Queensland i Australien. Staden grundades 1876 för guldletare på väg till guldfälten vid Hodgkingsonfloden. Cairns är populärt turistmål för utländska turister för sitt tropiska klimat&många turistattraktioner.
Jag flyger den 21 november till Sydney där jag sover över en natt. Måndag den 22 november påbörjar jag min fjärde och sista tur runt i Australien. Sydney är den första brittiska kolonin i Australien&grundades 1788 i Sydney Cove av Arthur Phillip, Sydney har många populära stränder. SEA LIFE Sydney Aquarium contains a large variety of Australian aquatic life.
Displaying more than 700 species comprising more than 13,000 individual fish. Displaying other sea and water creatures from most of Australia's water habitats Staden är byggd på kullarna som omger Port Jackson, som är allmänt känd som Sydney Harbour och vi tar en båttur i hamnen.
Operahuset. Dansken Jørn Utzon var arkitekt till byggnaden som invigdes 20 oktober 1973 De sfärformade, klinkertäckta "fasadskalen" på operans yttre påminner många om segel. Det tog 14 år att bygga&102 miljoner australiska dollar. Byggnaden är även hem för det största australiska operasällskapet, Sydneys teatersällskap och Sydneys symfoniska orkester.
Sydney Harbour Bridge. Bågvalvet sträcker sig 503 m och väger 39 000 ton. Valvet går upp till 134 m över havet. Lokalt kallas den för "galgen" på grund av brons bågform. Bron var stadens högsta byggnadsverk fram till 1967. De två pylonerna är ca.89 m höga&gjorda av betong&granit. Dom fyller ingen funktion för att hålla bron uppe utan tillkom främst av estetiska skäl.
På kvällen gick jag till Chinatown som ligger i Haymarket, Sydney. Tisdag den 23 november gör en dagstur till Blue Mountains som är en bergskedja i Australien. Den börjar 5 mil utanför Sydney. Dess högsta topp ligger 1 215 meter över havet. Här finns även världens brantaste tågbana. Fraktade kol förr men är nu en nöjesattraktion.
The Three Sisters are an unusual rock formation in the Blue Mountains Three Sisters is that three sisters, Meehni, Wimlah and Gunnedoo. They fell in love with 3 men from the neighbouring but marriage was forbidden by tribal law. The brother decided to use force to capture the three sisters. The sisters were turned to stone by an elder to protect them.
Vi åker sedan vidare till Australian Wildlife Park där man räddar koalabjörnar.
Här bodde även några vallabys.
Dom hade även några stora krokodiler i en inhägnad. Onsdag den 24 november åker vi från Cairns och mot Canberra. Vi stannar till vid denna får farm.