Söndag den 29 jan lägger vi till vid Deception Island. En vulkan som fick utbrott 1967 och 1969. Ön användes först av säljägare men år 1906 började valfångsföretag använda bukten Whalers' Bay som bas för sitt huvudfartyg. Stationen i bukten kokade valkadavren för att extrahera valolja, vilken lagrades i stora järnsilos.
Stationen i bukten kokade valkadavren för att extrahera valolja som lagrades i stora järnsilos. År 2000 var två forskningsstationer på ön ännu i bruk, båda endast under sommaren. På ön finns flera pingvinkolonier, plus den populära möjligheten att skapa ett varmbad genom att gräva i sandstranden.
När det varma vattnet längst med stranden möter det kalla vattnet ute från havet bildas ånga. På eftermiddagen åker vi till Livingstoneön som upptäcktes 1819 av kapten William Smith. På ön ligger två permanenta forskningsstationer. Ön är 75 km lång, 34 km bred och högsta höjden ligger på 1700 m.ö,h, Öns yta är 798 kvm.
Jättestormfåglarna har en mycket kraftig gulfärgad näbb som är täckt av hornplattor. Dessutom har de en distinkt rörformig näsöppning. När fågeln känner sig hotade utstöter den ett illaluktande oljehaltigt ämne ur magsäcken. Sydlig jättestormfågel häckar vid Antarktis kustlinje och ruvar i kolonier. Det är huvudsakligen honor som jagar levande djur.
Ögonen är små och fötternas färg är svart- eller brunaktig. Arten når en vingspann över 200 cm och en kroppslängd mellan 84 och 92 cm. Macaronipingvin är en pingvin som är nära släkt med vitkindad pingvin. Den är världens talrikaste pingvin med cirka 9 miljoner par. Den blir ca.70 cm lång och väger 5,5 kg. Genom sina gula tofsar påminde den om ett populärt&pråligt klädmode i 1700-talets England.
Antarktislabben är den största av alla labbar Den mäter 52-64 cm lång, 126-160 cm i vingbredd samt 1,2-2,18 kg i kroppsvikt. Fotografen Staffan Widstrand in acction! Antarktisk pälssäl! Hanen väger ca.133 –204 kg och är ca.180-200 cm. Honor blir 120–140 cm långa och väger 22–51 kg.
Morrhårens färg ändrar sig under livet. Äldre har bara ljusa morrhår som kan bli 30–35 cm långa. Vid födseln är ungarna 63-–67 cm långa och 6–7 kg tunga. De har oftast svart päls. Åsnepingvinernas fiender i vattnet är sjöleoparder, pälssälar och späckhuggare. På land har de nästan inga fiender, endast labbar som ibland stjäl deras ägg eller ungar.
Boet är en cirkelformig ansamling av stenar som kan bli upp till 20 cm högt och 25 cm i diameter. Mellanfoten utgörs av tre ben som växer samman först i vuxen ålder. Baktån sitter samman med de andra tårna med hud. Krabbätarsälens tänder är starkt anpassade för djurets föda som huvudsakligen är kräftdjur, Vuxna är 200-240 cm& väger 200-300 kg.
De flesta pingviner lever på en diet av krill, små bläckfiskar och småfisk, vissa arter äter även skal- och blötdjur. Hakremspingvin Macaronipingvinen kategoriseras idag som sårbar på grund av att världs populationen drastiskt verkar har minskat.
På land har pingviner ett mycket särpräglat rörelsemönster. De går vickande från ena sidan till den andra, och helt upprätt. Sydliga sjöelefantens kroppslängd kan bli över 8 m&väga 4000 kg. Den Sydlig sjöelefant är större än nordlig sjöelefant. Åsnepingvinens föda är små fiskar och krill. Den har setts "surfa" på vågorna när de ska in till fastlandet utanför Falklandsöarna.
Macaronipingvin
Pingviner skiljer sig anatomiskt från andra fåglar. De saknar vingpennor och kan inte flyga Pingviner bajar tonvis och det stinker! Stanken är svår att få bort på kläder&stövlarna. Brokpetrellens största hot mot äggen och kycklingarna utgörs av labbar. Pingviner har mycket god hörsel. Synen är anpassad till att fungera under vatten.
Måndag den 30 jan är det dags att börja bege sig tillbaka till Ushuaia. Tisdag den 31 rundar vi Kap Horn som är en av de sydligaste punkterna i världsdelen Sydamerika Udden ligger på ön Isla de Hornos söder om Eldslandet. Tillhör Chile &är nationalpark. Känt för häftiga stormar&är ofta insvept i dimma.
Vi har tur att få se några knölvalar som leker i vattnet. Den är en stor val, som vuxen mäter den ungefär 15 m och väger omkring 36 ton. Den är välkänd för sina språng upp över vattenytan och för sin sång. Knölvalen förekommer i oceaner runt hela jordklotet och är eftertraktad av valskådare.
Onsdag den 1 feb är vi tillbaka till Tierra del Fuego och vårt hotell i Ushuaia. På kvällen samlas hela gänget på Tolkeyen hotell. Det bjuds på middag och massor av prat om allt som vi har varit med om under resan. Ljudnivån är hög med mycket skratt och många roliga och dråpliga historier som skett under alla dessa dagar ute på sjön.
Det är verkligen en annorlunda skara som samlats av samma intresse; att uppleve en liten bit av Antarktis. Kött i olika former. Kyckling och helstekt lamm. Köket hade fullt upp!
På kvällen bjuds vi på dans och sång. Tang är en pardans som utvecklades i Buenos Aires&Montevideos på slutet av 1800-talet. Själva tangodansen uppstod sannolikt i möten mellan slavbefolkningen&europeiska invandrare. Staffan Widstrand håller tal.
Torsdag den 2 feb lämnar vi Tierra del Fuego och flyger tillbaka till Buenos Aires. Vi gör två mellan landningar under resan dit. Fredag den 3 feb lämnar vi vårt hotell och åker till flygplatsen. Vi mellan landar i Sao Paulo/ Brasilien och Paris/ Frankrike innan vi är hemma i Stockholm lördag den 4 april.
Vilken otrolig resa det blev! Vad mycket jag fick se och så många härliga människor som jag fick träffa. En upplevelse för livet!!!! Tänk att "lilla jag" har varit på Antarktis och fått äran att se så vacker natur och så många djur. Många minnen blev det och många tusen fotografier!