Tisdagen den 28 juni. Vi äter en god frukost och vid 08-tiden är det dags för en ny dag ute på savannen i Serengeti N.P. Nära tält lägret är det en sten formation som lejon gillar att ligga på och spana över savannen. Denna morgon låg denna lejoninna och spanar. Vi ser även en Klipp Springare.
Idag bilar vi mot västra delen av Serengeti N.P och till en del av floden "Grumeti River". På vägen dit ser vi en buffalo dricka vatten. The annual migration of at least two million ungulates, predominantly wilderbeest. Än har det inte startat men vi börjar se en del vandra. Flodhästar finns det gott om i alla större pölar.
The major obstacle faced by the wilderbeest on the migration is the crossing of the Grumeti River through the Western Corridor. A great many animals die in the crossing. Many of them taken by prolific population of outsized crocodiles. Vi kom inte vid rätt tidpunkt för att uppleva detta, tyvärr men vi gjorde ett försök. Vi får i alla fall se några krokodiler.
Gam Vi äter vår picknick lunch i bilen. Det kan finnas rovdjur som vi inte ser. På vägen tillbaka till Kenzan Tours tältläger ser vi denna landsköldpadda på vägen. Bushback. Shoulder height:70-80cm. Weight.30-45kg. It is not easily seen.
Vi kommer hem vid fem tiden på kvällen. En lugn kväll framför brasan och vacker vy över slätten innan middagen. Det bjuds alltid på en tre rätter middag: soppa, varmrätt och efterrätt. Efter middagen ställer hela personalen (även kocken) upp med att sjunga och dansa för oss. Väldigt trevligt.
Det finns många olika drycker att välja på. Själv håller jag mig till flask vatten. Onsdag den 29 juni och det är dags att säga tack och adjö till personalen och Kenzan Tours Camping. Vi packar våra små ryggsäckar och lämnar vårt tält för sista gången.
Om några dagar tar dom pick och pack och sätter upp hela campingen uppe i norra delen av Serengeti N.P vid Mara River. Här, bakom gästernas tält, bor personalen och här lagas även all maten. Vi passar på att äta vår frukost så att vi har utsikten över slätten.
Nu behöver dom inte sätta på aggregatet för att jag skall kunna ladda ner bilderna på datorn. Vatten tanken kommer kanske inte användas så flitigt nu när det inte är några gäster kvar. Hanna njuter av den sista frukosten på Kenzan Tours camping innan det är dags att åka vidare. Vi träffar på många elefant hjordar.
Plötsligt får vår chaufför höra på interna radion att en leopard går längst med bilvägen. Vi åker dit som blixten och får se leoparden. Vi är dock inte dom enda som har hört detta och snart fylls det på med jeepar. Leoparden väljer att gå vidare in i snåren. Det visar sig att han har gömt ett nedlagt byte vid ett träd. Denna gång väljer han dock inte att klättra upp med bytet och gömma det i trädet.
Jag kan räkna till 30 jeepar som följer varje steg leoparden tar. Detta är enda gången som jag känner att det är häxjakt på djuret och inte respektfullt alls. Vi drar vidare från allt stoj och får se denna hök. En flodhäst som har tagit sig upp på land och solar.
Vi tar en lunchpaus. Idag är det köttfärs inrullad i deg. En krokodil hane som försöker att flörta med en krokodil hona. Idag klarade ankan sig från att bli krokodilmat. Vi kommer fram på kvällen till vårt nya camp. Kisura Serengeti camp.
Vi får en vacker solnedgång. På natten hörs hyenor, lejon, zebror och flodhäst som betar. Torsdag den 30 juni och en ny dag på savannen. Vi ser denna havande lejoninna. Hon har en pejlings halsband på sig. Vad är det för märklig sak jag har mellan ögonen som bara hänger med när jag rör på huvudet.
Mammas spena kan jag känna med den här konstiga saken jag har mellan ögonen. Mat finns alltid i mammas spena och nu står hon ju still. Oj, nu rör hon på sig och går sin väg. Det gäller att springa ifatt henne. Det känns alltid tryggast vid mammas sida.
När elefanterna lämnar vattenhålet så uppstår missnöjse mot några av jeeparna som står i vägen för elefanterna. Detta visas tydligt! Lunch paus ute i det fria innan det är dags att fortsätta. Idag blir en kortare dagstur och vi åker hemmåt vid 15-tiden. Ungefär 500 m från vårt tält läger ligger dessa lejon och slappar.
Nog bor vi mitt bland savannens alla djur. Tillbaka till tält campingen vid 16-tiden och vi tar en lugn eftermiddag och kväll. Vi får ännu en vacker solnedgång. Innan det är dags att äta så tar vi en dricka vid brasan.
Fredag den 1 juli går vi upp kl.05.00 för att flyga ballong. Vi blir hämtade vid vårt tält läger. Serengeti Ballon Safaris är företaget som anordnar detta. Kaptenen för vår ballong ger en information till oss. Varje korg under ballongen tar 16 personer. Det är tre ballonger denna morgon och vi blir 14 st.
Vår ballong börjar stiga från marken först. Ballongen är stor.
Det är en fantastisk upplevelse och vi njuter av varje minut som vi seglar över slätten i Serengeti. Vi flyger ganska lågt ibland för att se på djuren. Vi flyger över ett bo med en gam och sin kyckling.
En dräktig lejoninna som spanar.
Flodhästar som njuter i vattnet. En timmes ballongflygning. Vi landar väldigt säkert och välter inte med korgen. Efter flygningen blir det champagne.
Vår ballong förare håller ett tal åt oss alla. Dags att öppna champagnen. Skål Hanna klockan åtta på morgonen. Vi åker alla vidare för champagne frukost ute i naturen.
Det är uppdukat med porslin, glas och silverbestick...mitt ute i naturen. Det är en stadig engelsk frukost som vi får. Toalett ute i det fria.
Vi får certifikat för att vi har flygit luftballong. Ramond hämtar oss sedan. Vi skall bila hela vägen tillbaka till Bougainvillea Lodge idag. Innan vi lämnar Serengeti N.P för alltid så får vi se denna gepard. Vilken fantastisk avslutning! Geparden har precis fällt ett byte och släpar iväg det.
Vi passerar gränsen mellan Serengeti N.P och Ngorongoro Conservation Area för allra sista gången och nog är det lite sorgligt ändå. Det är mycket pappersarbete mellan gränserna. Avgift skall betalas och papper skall skrivas på och visas till gränsbevaknings männen. Vi passar på att äta vår lunch. Ramond älskar svensk Kalles kaviar och äter det på allting. Helt tokig i denna Kalles Kaviar.
Sista gången vi äter picknickk i Serengeti N.P. Lördag den 2 juli&vår sista safaridag. Den gör vi i Lake Manyara N.P. Stoltheten är lejon i träden. Ramond har kört i 14 år och sett lejon i träden två gånger! Kanske fel marknadsföring av n.p. Blue Monkey
Vi åker till den norra delen av parken eftersom jag var i den södra delen första gången. En otroligt vacker natur och inte så jätte mycket djur. Vi går ut ur bilen och går på bron och ser alla fåglar som sjön lockar till sig. Pelikaner
Två tredjedelar av ytan:330km2 består av sjön. Kan du se anacondan i trädet? Elefant ungar är som alla andra ungar. Älskar att busa, leka i lera och smutsa ner sig ordentligt.
Skedanka Flamingo Babian unge. Pelikaner
Afrkansk buffalo Vår allra sista safaridag är till enda. Vilka dagar vi har haft. Så mycket vi har upplevt&sett. Jätte lyckade dagar och en fantastisk safari att minnas.
Söndag den 3 juli och Ramond kommer och hämtar oss på Bougainvillea Lodge för att köra oss till flygplatsen i Arusha. Vi tar ett sista farväl till Bougainvillea Lodge och till Tanzania.
Ramond kör oss till flygplatsen i Arusha som är väldigt liten och inchecknings systemet är ganska outvecklat. Vi säger adjö till Ramond. Flygplanet som skall ta oss till Zanzibar. Ungefär 15 passagerare får plats och endast 20 kg bagage per person. Jag får betala övervikt på 10kg. Vi flyger förbi Kilimanjaro och Hanna får se berget från ett annat perspektiv. Otroligt att hon har varit uppe på toppen!