Torsdagen den 19/1 1995 är det dags att stiga på planet och mot ett nytt äventyr: Antarktis! Vid mellanlandning i Paris&Sao Paulo flyger vi sedan vidare till Buenos Aires där vi landar fredag den 20 jan kl.17.05 (svensk tid). Vi kliver på bussen på flygplatsen som tar oss till vårt hotell: Castelar Hotel.
Ett ganska slitet hotell och ingen personal pratar engelska. Jag behöver röra på mig efter den långa flygturen och tar en egen sightseeing. Trafiken är tät! Jag är inte ökänd för att ha ett bra lokalsinne så trots kartan blir det inte alltid åt rätt håll jag går. Båten "Uruguay" som Otto Nordensköld använde till sina expeditioner.
År 1886 blev Buenos Aires huvudstaden i Argentina. År 1995 bor det ca.12.6 miljoner människor i huvudstaden. "Plaza de Mayo" Katedralen "Congresso National"
På kvällen är det välkomsmiddag på restaurang: Parrilla". Vi är 77 deltagare mellan 20-75 års åldern. James Holm som jobbade som tolk och Torbjörn Arvidson som jobbar som frilans fotograf. Efter middagen går vi till en pub som heter "Casa Blanca" och där ser vi en Tango show.
Lördag den 21 jan bär det iväg till flygplatsen för att ta flyget till ön "Grandia Tierra del Fuego". Tierra del Fuego är en ögrupp vid sydspetsen av Sydamerika.Ytan för samtliga öar är 71 500 km². Ön " Grandia Tierra del Fuego" är uppdelad mellan Chile (70%) och Argentina (30%) . Ushuaia är den största staden på ön.
En buss väntar på oss och tar oss till vårt hotell: "Las Hayas" som ligger uppe på berget och högt ovanför huvudstaden, Ushuaia. Under nästan halva 1900-talet bestod staden mest av ett fängelse för några av Argentinas värsta brottslingar. Ögruppen fick namnet Eldslandet av Ferdinand Magellan efter de många brasor som tändes av ursprungsbefolkningen.
För att locka dit fler Chilenare till Ushuaia fick dom högre lön än Argentinare och dessutom fick Chilenarna köpa allting tax free. Det var fångarna som sedan blev nybyggare och byggde upp staden av trä. María Eva Duarte de Perón, kallad Evita. 1947 drev hon igenom lagen om kvinnlig rösträtt i Argentina, Hon ligger på kyrkogården Recoleta.
Sön den 22 jan blir det en guidad busstur. Vår guide heter Marie Paul och hon är bosatt på ön. Bussturen går över Darwinberget&genom Garibaldipasset& vidare till Fagnanos sjön. Vi åker vidare till Esconidos sjön. Det är en oslagbart vacker natur på ön. Ha hund på Antarktis är förbjudet nu. Dom drar med sig bakterier&virus till djuren på Antarktis.
Vi besöker "Valle de los Huskies" som föder upp huskies trots att dom inte längre används som draghund på Antarktis. Stackars hundar. Mån den 23 jan beger vi ss till nationalparken på Tierra del Fuego: Bahia Lapataia. Nationalparken består av en kuststräcka längs Beaglekanalen som innehåller både berg, klippor, glaciärer och vattenfall.
Nationalparken består även utav delar av världens sydligaste skogar. Här lever vildhästar fritt i nationalparken. Staffan Widstrand är vår guide under hela Antarktis resan.
Fotograf Olle Melander är vår andra guide under hela Antarktis resan. Svartmaskad ibis är en fågel i familjen ibisar inom ordningen pelikanfåglar.
Christer Ekblad; Ortoped Lise Andersen: Sjuksyster Kaninerna var implanterade på ön och fanns nu i mängder. Soptippen i Ushuaia är fågelskådarnas favorit plats.
Tis den 24 jan åker vi en båttur på Beagle kanalen som är ett sund som skiljer öarna i arkipelagen. Kanalen är cirka 240 km lång,ca 5km bred på det smalaste stället. Vi gör en sigtseeing på f.m Skarvar har avlång kropp. Den har simhud mellan tårna. De lever i skärgårdar och vid kuster. Skarvar är skickliga dykare och lever uteslutande av fisk.
Sydamerikanskt sjölejon. Hannar är upp till 250 cm långa och väger cirka 300 kg. Födan utgörs främst av fiskar, bläckfiskar, kräftdjur och andra ryggradslösa djur. Kalkongam är den mest spridda av nya världens gamar&förekommer över stora delar av Amerika. På eftermiddagen är det dags att kliva på båten som vi skall bo under Antarktis vistelsen.
Akademik Ioffe är ett forskningsfartyg&uppkallad efter den sovjetiska fysikern Abram Fedorovich Ioffe. The Akademik Ioffe has two main engines and twin propellers to propel the vessel through the polar waters at up to 14.5 knots Vi får information om båten och säkerheten på båten.
Detta fartyg har dubbla skrov och bygdes år 1989 i Rauma i Finland. Båten är 117,2 m lång och 18,2 m bred med ett djupgående på 5,9 m Båten väger ca; 6 600 ton. All cabins have exterior views and Ship-to-shore communications via satellite. One dining room,Lounge,bar,Library ,,Clinic with licensed doctor,Exercise room, sauna and plunge pool.
Buffet breakfasts,plated lunches,plated dinners. The food is creative and outstanding in quality, outstanding taste, and healthy preparation. Dags att dra upp ankaret och bege sig mot Antarktis. Solen skiner och sjön ligger stilla. Antarktis är till skillnad från Arktis en riktig kontinent med en landmassa som ligger ovanför havsytan. Arial är 14 000 000 km²
Vi besöker några utav öarna runt Antarktiska halvön som är en istäckt halvö i västra Antarktis. Halvön är 1300 km lång. Antarktiska halvön är den varmaste delen av Antarktis. Mycket tack vare dess nordliga latitud och att den omges av hav. Onsdag den 25 jan och en heldag ute till havs. Än så länge är det lungt på sjön och solen skiner.
Tor den 26 jan och vi seglar in i Admirality Bay vid George Island. Det börjar bli små vågor på sjön och vi ser dom första isbergen. Fler och fler isberg syns till. Vi ser även några pingviner som simmar i båtens svall. Isberg är stora stycken is som driver omkring på havet. Isberg består av sötvatten. En tiondel av volymen på ett isberg är över vattnet.
Dags att göra vår första landstigning på King Island som är ca: 120 km från det antarktistka fastlandet. Ön är 95 km lång, upp till 25 km bred. Det finns 4 st Zodiak båtar som tar 8 personer per båt. Vi prickas av när vi lämnar båten samt prickas för när vi stiger på båten igen. Över 90% av öns yta är täckt av glaciärer. Trots detta är klimatet relativt milt&djurlivet rikt. Rester från valmassakerna syns överallt.
Ön når med Rose Peak en höjd av 655 m ö.h. Staffand Widstrand i full aktion. Fredag den 27 jan landstiger vi på Paulet Island. Ön blev känd genom den första svenska Antarktisexpeditionen. Fartyget "Antarctic" sjönk den 12/2 1903 ca:40 km från ön. Dom bygger en stenhydda på ön där dom sedan övervintrade i tio mån.
Adéliepingvin. Hon väger 4,7 kg&han 5,3 kg . Vuxna är ca 73cm lång, har svart rygg&huvud,vit mage. Signifikant är den vita ringen runt ögat. Adéliepingvinen häckar i kolonier på isfria klippiga kuster, i stora öppna områden som kan ligga långt från öppet hav. Födan består av krill,fisk,märlkräftor&bläckfisk som den fångar genom att dyka till 150m. Den mesta av sökandet sker till 50m djup.
Weddellsälen har en stålgrå färg med vita eller gula fläckar på huden. Huvudet är ganska litet. Väger mellan 400 och 450 kg. Ispetrellen mäter ca:30–35 cm, har ett vingspann mellan 76-79 cm, Fjäderdräkten är helt vit, näbben och irisen svarta&fötterna blågrå. Världspopulationen uppskattas numera till knappt 3,8 miljoner par. Dom bygger ett bo av stenar där de sedan lägger ett eller två ägg.