Torsdagen den 19/1 1995 är det dags att stiga på planet och mot ett nytt äventyr: Antarktis! Via mellanlandning i Paris&Sao Paulo flyger vi vidare till Buenos Aires. Argentina är det näst största landet i Sydamerika.
Här tar Olle Melander emot oss. En av våra reseledare. På detta nerslitna hotell bor vi i en natt. Jag behöver röra på mig. Köper en karta&går på egen sightseeing. År 1886 blev Buenos Aires Argentinas huvudstad.
I huvudstaden bor det ca.12.6 miljoner människor. Katedralen. Trafiken är tät. Övergångställen hittar jag inga. "Congresso Nat."
Vi flyger vidare till ön "Tierra De Fuego"&huvudstaden "Ushuaia. Eva Duarte de Perón dog av leukemi vid 33 års ålder&begravdes här. En tradition rätt i Argentina är lamm-asasdo. Man hänger upp flera lamm runt en stor öppen eld och låter lammen få grilla.
Ön är uppdelad mellan Chile (70%)&Argentina (30%). Förut var ön bebodd av fyra Indianstammar&det bodde ca.10.000 indianer här. Från 1902-1947 fanns en kriminell koloni här av tjuvar,mördare, politiska fångar och dom som flytt från armen.
För att locka fler Chilenare över till Argentinska delen fick dom högre lön&köpa tax free. Många familjer kom men boendet var oviktigt. Vi får en busstur runt ön och en båttur. Det är ett stort djurliv här& väldigt vacker natur. Kalkongam!
Fotografen Staffan Widstrand är vår andra reseledare. Här på ön finns inte Coca-Cola så jag bunkrar upp med Pepsi. Hundar kan smitta med bakterier &virus.Får ej va på Antarktis nu. Vilda häster finns det gott om på Tierra del Fuego.
Dags att kliva på båten som skall föra oss till Antarktis och som skall bli vårt hem i en vecka. Båten "Akademik Ioffe" är ryskt ägd men besättningen består mest av kanadensare. Båten har alla faciliteter som man kan tänka sig.
Onsdag den 21/1. En hel dag till havs. Solen skiner&jag njuter av värmen. På tor seglar vi in i "Admirality Bay"&nu kommer vågorna. Med ett antal Zodiac båtar tar dom oss i land på öarna &sedan tillbaka till den stora båten.Dom får köra i flera omgångar. Vi är 77 deltagare.
Det finns ca.sex sälarter på Antarktis. Deras diet består av räkor, krill, fisk, skaldjur och sten. Mer än 80% av isberget är under vattenytan. Det flyter runt många stora och vackra isberg.
Adéliepingvin unge.
Hakremspingvin Hakremspingvin Adéliepingvin
Ett nytt isberg bildas då glaciärens spets försvagas och bryts av. Mycket intag av krill betyder mycket bajs "guano" som stinker mkt!
Visst är dom söta pingvinerna när dom vaggar sig fram. Många valskelett ligger överallt på öarna efter slakten på dom hårt jagade valarna. Nu är det färre länder som dödar extremt många valar.
Pingviner på hal is! När studie på en Adeliepingvin
Åsnepingvin Hakremspingvin med unge. Pälssäl som springer snabbt på land&har vassa tänder. Åsnepngvin
Macaroni pingvin En Leopardsäl som är svår att få se men vi hade turen med oss.
Valarna är uppdelade i två huvudgrupper: Bardvalar&tandvalar. Antarktisfåglarna äter ca.100 miljoner ton krill&90% äts av pingviner.
Endast 19 arter av alla dom flygande fågelarterna föder upp på självaste fastlandet av Antarktis. Dessa öar landstiger vi på under vår vecka på Antarktis. Vi får se ett otroligt djurliv och vacker natur.
Jag tackar för mig! Om du har möjlighet så res till Antarktis. Det är ett fanatstiskt äventyr.